PERKHIDMATAN AS-SYI'RA

Kembara Angkasa, PFSM menawarkan perkhidmatan melalui pendekatan ilmu Falak (Astronomi Islam) untuk sekolah, IPT, Politeknik, Kolej Komuniti, Institut-institut Latihan, Surau, Masjid & Kawasan Perumahan untuk menganjurkan program-program yang bermanfaat seperti:
* Ceramah/Kuliah Motivasi Falak * Cerapan Langit Malam (bulan, bintang, planet dll) * Cerapan matahari * Pameran falak @ sains * Bengkel, Seminar dan Kem Falak (Cth: Bengkel Arah Kiblat & Waktu Solat, Kem Motivasi Ahli Falak Muda dll) * Penentuan dan Semakan Arah Kiblat kediaman dan surau premis perniagaan.

Hubungi: 013 300 5006 - Emel: assyiradihati@gmail.com

ALBUM PHOTO MURAH & MUDAH

Thursday, 21 May 2015

Latihan Amali Peralatan Cerapan

Tarikh: 19 Mei 2015 / 01 Syaaban 1436H (Selasa)
Lokasi: Balai Cerap Teluk Kemang, Port Dickson, N9.

Syukur Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk membawa pelajar-pelajar saya dari USIM bagi menjalani latihan amali bagi kursus Kursus LBF4052 Kemahiran Peralatan & Cerapan. Latihan ini diadakan pada 1 Syabaan untuk menguji kemahiran pelajar menggunakan peralatan cerapan seperti teodolite kerana hilal berada pada kedudukan 14 darjah di atas ufuk selepas terbenam matahari. Keadaan ini dapat membantu pelajar mengaplikasikan kemahiran peralatan yang telah dipelajari.

Tahniah & syabas kepada kalian kerana turut serta dengan jayanya program ini. Alhamdulillah kerana kami telah diberi kesempatan untuk melihat hilal walaupun pada kadar 15 minit sahaja bermula jam 7.40 malam. Walau bagaimanapun jelas terpancar diwajah pelajar-pelajar saya akan kepuasan & kenikmatan yang telah diberikan oleh Allah swt untuk melihat keagungan & kebesaran Allah di alam semesta ini. Semoga kalian terus bersemangat untuk menerokai ilmu falak lebih mendalam.

Jutaan terima kasih kepada pihak BCTK yang diwakili oleh Encik Muzamir Haji Mazlan atas kerjasama dan layanan yang baik kepada kami. Semoga hikmah yang terbaik dapat diteruskan untuk kelansungan ilmu falak di Malaysia.

Talimat ringkas..
Mulakan kerja!!!
Pastikan ia baik...
Teodolite sedia untuk digunakan..
Membaca data cerapan
Dapatkan bacaan & memasukkan data
Jangan berebut.rebut...hehehe
Subhanallah, indahnya panorama alam...
Pantang undur kecuali hujan...
Jutaan terima kasih atas cenderahati kenangan daripada BCTKNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...